Ez a kötőszövetben található fehérje, amely az emberi szervezetben meglévő összes fehérje egyharmadát teszi ki, egy nagyon erős „összetartó anyag”, amely egyben tartja a testet, a bőrt, a csontokat, az ízületeket, az izmokat, illetve a belső szerveket.
Az emberi szervezet önmaga is képes előállítani a kollagént, viszont a kor előrehaladtával ez a képessége egyre csökken.
Kizárólag az állati kötőszövetekben található meg, ezáltal a növényekből nem tudjuk bevinni a szervezetünkbe.
Ahhoz, hogy ezt a különleges fehérjét elő tudja állítani, más egyéb tápanyagokra van szüksége. Ide tartoznak az aminosavak, kovasav, C-vitamin és E-vitamin.
Ezek közül is a C-vitamin elengedhetetlen a megfelelő kollagén termeléshez, és raktározáshoz.
Az E-vitamin felerősíti a C-vitamin jótékony hatásait, illetve ez felel a fehérje térhálós – stabil -szerkezetének kialakításáért.
A homoktövis A, B, C, E –vitamintartalma, és értékes aminosav tartalma, kiválóan biztosítja a stabil kollagén újraépülését és beépülését a szervezetünkbe.