A gyümölcshúsban megtalálható olajban az egyszeresen telítetlen zsírsavak dominálnak, amelyek közül a palmitolajsav (palmitoleinsav) átlagosan 40%-ot tesz ki. Az egyelőre még kevéssé ismert palmitolajsavat omega-7-zsírsavnak is szokás nevezni.
A homoktövis gyümülcshúsában lévő olaj, ennek a zsírsavnak az egyik legjobb növényi forrása.
Az omega-7-zsírsav gátolja a gyulladásos folyamatokat, növeli a sejtek inzulinérzékenységét, ezzel tehát az inzulinrezisztencia ellenében hat, és ezáltal hozzájárul számos civilizációs betegség – mint a 2-es típusú cukorbetegség, az érelmeszesedés és a szívinfarktus – megelőzéséhez.
Kutatások szerint az omega-7-zsírsav hormonszerű hatással rendelkezik és megakadályozhatja, hogy a zsírok nem megfelelő helyen – pl. a májban – rakódjanak le, ezáltal csökkentve a zsírmáj kialakulásának kockázatát.
Mindezek mellett a homoktövisben lévő zsírsavak a bogyóban szintén megtalálható zsírban oldódó vitaminok (K és E) szervezetben való felszívódását, eredményes hasznosulását is lehetővé teszik.